Ep 2: Imej Badan #GirlsTalk

November 12, 2021




Assalamualaikum, hello!

Untuk episod kedua, kita akan berbincang tentang imej badan! or body image.

Imej badan bukan hanya sekadar cara kita melihat tubuh badan di depan cermin tetapi ia termasuk juga cara kita berfikir bagaimana orang lain melihat diri kita, bagaimana kita rasa tentang rupa paras diri, dan imej badan merupakan sebahagian daripada keyakinan diri.

What do you think of your body image?

Apa pula maksud imej badan positif?

Mempunyai imej badan yang positif bermaksud anda berasa selesa dengan badan anda, rasa gembira dengan perkara yang tubuh anda boleh lakukan dan anda mahu menjaga kesihatan fizikal diri.

Sya tahu sesetengah orang memang risau tentang imej tubuh badan diri, kita rasa kurang self esteem, tak gembira dengan tubuh badan yang ada, malu dengan cara orang lain lihat tubuh badan kita or worse, kita compare badan kita dengan badan orang lain, 

Imej badan sebenarnya berkait rapat dengan standard kecantikan or in English we called it beauty standards! 

Beauty standard merupakan standard yang ditetapkan oleh masyarakat dalam penilaian kecantikan dari segi fizikal. Jadi disebabkan terciptanya pelbagai jenis beauty standard di seluruh dunia, termasuklah malaysia, kita rasa pressure kena ikut that beauty standards. oh dekat Malaysia, of course setiap perempuan kena ada kulit yang putih melepak and "fair" barulah ramai suka dan nampak cantik. Betul tak? Sya rasa Sya perasan yang tulah benda yang berlaku di negara kita, terikut-ikut dengan beauty standard negara lain. (Read:Korea)  

Lepastu, banyak ya iklan pemutih kulit di media sosial yang menyebabkan remaja-remaja zaman sekarang terpengaruh nak ada kulit putih sebab akan baru diregnozid as cantik. It is actually not okay. kita patut terima warna kulit kita seadanya and love our own skin colour! Kulit sya pun, very tan since kecik and in school I played sports through all my teenage years so my skin is not fair at all. Pernah kena ejek tak? of course, I was called hitam by guys when i was in primary school and high school too, well see how the beauty standards made other people insecure about themseleves? their skin? their body?  but I really love my skin now after I realised my skin colour does not define who I am.

I remembered my favorite English teacher said this before "we should be proud to be women of color!" and I agreed.

in the end, tak kisah lah apa orang lain nak cakap tentang badan kita, we should appreciate, accept and be confidence in our own skin. I know there are people struggling with this body image, me too, im still struggling and still trying to love my own body. so let's do our best to take care of our bodies and be the best version of ourselves. YOU do you.

Body Image and Self Esteem

Untuk pemahaman yang lebih baik,

Sya kongsikan beberapa video untuk korang tengok! please watch it.



You're beautiful just the way you are! embrace your differences

sincerely,

Syasya♡

You Might Also Like

1 comments

  1. Beauty standards are so mean and really out of reality.. trying to embrace myself too

    ReplyDelete